Dr. Cristina Costas: Medicul de familie ar trebui sa rezolve 80-90% din nevoile oamenilor

21 Mai 2019

Medicul de familie, ca veriga primara in lantul de ingrijire a populatiei, prin cunostintele sale profesionale si atributiile pe care le are ar putea sa rezolve circa 80-90% din nevoile oamenilor, a declarat medicul Cristina Costas, in contextul marcarii, pe 19 mai, a Zilei Internationale a Medicului de Familie.

 Medicul de familie, ca veriga primara in lantul de ingrijire a populatiei, prin cunostintele sale profesionale si atributiile pe care le are ar putea sa rezolve circa 80-90% din nevoile oamenilor, a declarat medicul Cristina Costas, in contextul marcarii, pe 19 mai, a Zilei Internationale a Medicului de Familie. Pentru pacienti, medicul de familie ar trebui sa reprezinte omul de "incredere', poarta de intrare' a pacientilor in sistemul de sanatate. El coordoneaza circuitul pacientului in sistemul de servicii medicale, colaborand cu toate celelalte specialitati medicale"

Potrivit dr. Costas, structura sistemului national de sanatate ar trebui privita ca o piramida cu interconexiuni structurale si functionale permanente si complexe intre toate departamentele si specialitatile medicale: nivelul I - ingrijiri primare de sanatate, care ar trebui sa rezolve circa 90% din nevoile medicale ale populatiei, nivelul II - ingrijiri secundare de sanatate, care sa rezolve 9% din nevoile medicale ale populatiei, nivelul III - ingrijiri tertiare de sanatate, care ar trebui sa rezolve 1% din nevoile medicale ale populatiei, nivelul IV - Ministerul Sanatatii si Familiei, care stabileste legi, programe, politici de sanatate, coordoneaza si evalueaza serviciile medicale furnizate de nivelele I, II si III. In prezent, din pacate, spune medicul, procentele nu sunt cele mentionate, balanta fiind net crescuta la nivelurile II si III, ceea ce implica costuri nejustificate. Astfel se pierd fonduri substantiale, care utilizate la nivelul I ar avea un impact pozitiv pe termen lung asupra starii de sanatate a populatiei.

Dr. Cristina Costas considera ca un rol important in medicina de familie il are preventia, adica orice tip de activitate care contribuie la mentinerea starii de sanatate, reducerea morbiditatii (imbolnavirii) si mortalitatii printr-o anumita afectiune. Preventia poate fi primara, secundara si tertiara, medicina de familie ocupandu-se mai ales de cea primara si secundara, vizand mai ales indivizii asimptomatici sau presimptomatici.

Potrivit Dr. Costas, ieftinirea asistentei medicale moderne s-ar putea realiza prin rezolvarea directa de catre medicii de familie a multora dintre problemele de sanatate ale pacientilor, eliminand astfel investigatiile si tratamentele inutile, uneori prea costisitoare; accesul la serviciile de specialitate trebuie sa fie facilitat de medicul de familie, care are rolul de indrumator al respectivelor ingrijiri.

Ziua de 19 mai a fost desemnata oficial ca Zi Internationala a Medicului de Familie de catre Organizatia Mondiala a Medicilor de Familie, ce cuprinde peste 140 de membri. 

Imagini

Inapoi